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FORMAL OPINION 109 

.The Professional Ethics Committee has received a re­
quest for guidance from an attorney who is also a certi­
fied public accountant. The attorney has submitted for 
our review various proposed hypothetical letterheads upon 
which the attorney is also designated as a CPA and upon 
which the names of nonlawyer accounting personnel are 
listed. The questions presented for decision are: 

1. Mayan attorney who is also a certified 
public accountant indicate his status as a CPA 
on the attorney's professional letterhead? 

2. Mayan attorney practicing either under 
his own name, a partnership name or a trade name 
list on his letterhead the names of persons who 
are not attorneys but who will perform law-related 
activities? 

We conclude generally that the first issue may be 
answered affirmatively and the second in the negative, 
with explanations as hereinafter contained. 

The opinions of the American Bar Association, and 
the opinions of this Committee, reflect the difficulties 
associated with dual professional status. "The history 
of the so-called dual practitioner has been long and 
troubled." ABA Formal Opinion 328. Various rules have 
been devised, from time to time, which conflicted in 
part and have vacillated between total prohibition of 
dual professionalism and approbation. 

In fact, the existing opinions of this Committee 
are in direct conflict. Opinion No. l' issued in 1959 
held that an attorney who is also a certified public 
accountant may carry the designation "CPA" on his office 
door, professional card or letterhead and may practice 
both professions from the same office, providing that 
he adheres to the professional standards applicable to 
attorneys at law. In 1972 the Committee, in Opinion No. 
77, reversed itself holding that an attorney may not 
indicate on his letterhead that he is both an attorney 
and a CPA. The situation is further confused by Opinion 
No. 79 issued in 1975 holding that although an attorney 



may conduct a law practice and an accounting practice from 
the same office, the attorney could not indicate his status 
as a CPA on his law office stationery. 

We believe recent changes in the Code of Professional 
Responsibility, mandated by developments in constitutional 
law following Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 350 
(1970), compel us to reaffirm the-Position taken in Opinion 1. and abandon that taken in Opinion 77. 

At the time Opinions 77 and 79 were issued, DR 2-102(e) 
specifically provided that a lawyer who is engaged both in 
the practice of law and another profession shall not so in­
dicate on his letterhead. However, subsequent to Bates, 
DR 2-102 was amended to simply provide that a letterhead is 
improper only if it includes a statement that is false, 
fraudulent, misleading or deceptive as those phrases are 
defined in DR 2-101(b). 

We fail to see how the inclusion of the designation 
"CPA" would constitute a false, fraudulent, misleading or 
deceptive statement. It is not a material misrepresenta­
tion of fact; it does not create an unjustified expectation; 
and it does not create the impression that the lawyer is in 
a position to improperly influence any tribunal. Nor does 
the mere designation of "CPA" necessarily imply that a 
lawyer specializes or limits his practice, except as per­
mitted by law. Moreover, the designation of "CPA" may be 
an item of information helpful to the public in assessing 
the qualifications of an attorney. 

Recognizing that the State Bar should seek to regulate 
advertising and use of letterheads only when necessary to 
secure substantial interests, such as the prevention of 
misleading statements, see National Commission on Egg 
Nutrition v. FTC, 570 F.2d 157 (7th Cir. 1977), we cannot 
say that the inclusion of the designation "CPA" on a letter­
head is prohibited. 

We are cognizant of the opinion of the Idaho Supreme 
Court, In re DePew, Idaho ,524 P.2d 163 (1974), up-
holding~he-imposition of disciplinary sanctions for the 
inclusion of the designation "CPA" on a professional letter­
head. However, this opinion was decided under a prior 
provision of DR 2-102(e) which has subsequently been aban­
doned. We therefore believe that the DePew opinion would 
not be adhered to by the Idaho Court if the question were 
again presented to the Court. 
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However, even recognizing the delicacy of problems 

associated with attempts to regulate or prohibit lawyer 
advertising, we are compelled to conclude that the 
second question must be answered in the negative. 

Our answer to this question assumes that the associa­
tions contemplated by the various letterheads do not vio­
late the provisions of DR 3-102 and 3-103 which prohibit 
the division of fees with nonlawyers and the formation of 
partnerships with nonlawyers if any of the activities of 
the firm consist of the practice of law. This seems to 
be a doubtful proposition as some of the letterheads seem 
to specifically contemplate a partnership with nonlawyers. 

Although the Code does not specifically address this 
issue in any of its provisions, the Code, along with the 
other authorities, clearly evidence a general desire that 
the particular relationship existing between or among law­
yers and with others be so clearly stated that there will 
be no possibility that the public would be misled. For 
example, ABA Ethical Consideration 2-13 states, "In order 
to avoid the possibility of misleading persons with whom he 
deals, a lawyer should be scrupulous in the representation 
of his professional status." 

Several opinions have applied these concepts with 
regard to designations such as "of counsel" and "associate." 
See ABA Formal Opinion 330. DR 2-102(b) provides in part, 
~lawyer shall not practice under a name that is mis­
leading as to the identity, responsibility or status of 
those practicing thereunder." 

It can thus be seen that there is a strong interest 
in ensuring that the responsibility and status of persons 
associated with a firm be clearly communicated. 

A statement is misleading, under DR 2-102(b) (2), if 
it fails to state any material fact necessary to make the 
statement, in light of all the circumstances, not misleading. 
Thus, any designation of a nonlawyer upon a letterhead 
without a full and complete description of the nonlawyer's 
duties and the nature of the association would be mis­
leading. In order to avoid being misleading, the descrip­
tion would probably have to be longer than the letterhead. 
Similarly, any letterhead which created the inference that 
there was a partnership (whether denominated P.A., P.C., 



or Inc.) existing between lawyers and nonlawyers would 
be misleading. 
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