
FORMAL OPINION NO. 56* 

tions: 
The Committee has considered the following ques-

1. Whether a CPA can hold himself out as 
both a CPA and an attorney; 

2. Whether he can practice law and accounting 
at the same time, including acting as at­
torney and accountant for one company. 

In a prior Ethics Committee Opinion (No. 11), the 
Committee apparently followed the New York City Ethics 
Committee rulings, which would allow an attorney to: 

1. Carry the designation of CPA on his law 
office door, professional card and letter­
heads and practice both professions from 
the same office; 

2. Represent a client in a dual capacity 
using his knowledge and skill in both 
professions for the benefit of his client, 
but may charge for his services so ren­
dered as an attorney only; 

3. Permit an attorney to indicate in direc­
tories available to the public, such as 
the yellow pages of a telephone direc­
tory, that he has a specialty or limits 
his practice. 

Although that opinion appears to correspond with 
the New York City Committee's opinion, this Committee 
would follow the majority of the opinions, and it is our 
opinion that under both the Canons of Professional Ethics 
and the Code of Professional Responsibility, the practices 
set out unders Nos. 1 and 3 of the former opinion are 
improper. 

American Bar Association Professional Ethics 
opinion No. 272 provides: "That a lawyer should be pre­
cluded from holding himself out, even passively, as em­
ployable in another independent professional capacity." 
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The op~n~on further provides, however, that no prov~s~on 
in the Canon precludes an attorney from being a CPA or 
from using his knowledge and experience in accounting in 
his law office. 

It is the Committee's opinion as to question No. 
1, that under the Code of Professional Responsibility, 
DR 2-102(e), it is quite clear that a lawyer engaged both 
in the practice of law and another profession or business, 
may not indicate on his letterhead, professional card, 
office sign or any publication, that he is both an attor­
ney and a CPA. This also seems clear from DR 2-105, pro­
hibiting a lawyer from holding himself out publicly as a 
specialist, or as limiting his practice, except in the 
case of a patent or trademark attorney, or an attorney 
engaged in admiralty practice. 

The answer to Question No. 2 would seem to be a 
little more difficult. No where can the Committee find 
in the Canons of Professional Ethics, or in the Code of 
Professional Responsibility any prohibition against a 
lawyer, who is also a CPA, from using his knowledge or 
expertise as a CPA in his practice as long as the billing 
for his services is designated as a billing for legal 
services rather than accounting services. There are 
indications in some of the opinions of the former Canons 
of Ethics (sic) that a lawyer could not, as a practical 
matter, carryon an independent accounting business from 
his law office without violating the former Canons of 
Professional Ethics. The Committee thinks this is true, 
both under the Canons of Professional Ethics and the 
spirit of the Code of Professional Responsibility. 

It is hard to imagine how such a practice could 
be maintained without funnelling business to his law 
practice from his accounting practice, and also from 
indirectly advertising or indicating a specialty in the 
law practice, or a limitation in practice prohibited by 
the Code of Professional Responsibility. (DR 2-105). 

While there has been disagreement in the opinions 
as to whether a lawyer, who is also a CPA, could maintain 
two distinct offices, one for the practice of law, and one 
for the practice of accounting, it would seem to be almost 
impossible to do so without some funnel ling of business 
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from one profession to the other, and without, to some 
extent, indicating a specialty in the practice of law. 

Finally, whether an attorney for a company could 
also be the company's accountant, is a difficult question. 
As indicated previously in this opinion, there appears to 
be no impropriety in an attorney using his knowledge of 
accounting in his law practice conditioned on his billing 
for legal services only. Where one person acts as attor­
ney and accountant for a company, it would seem that he is 
going further than using his knowledge of accounting in 
serving the company as a lawyer. As a practical matter, 
he is being retained both as a lawyer and as an accountant, 
which would seem to violate the spirit of both the former 
Canons of Professional Ethics and the Code of Professional 
Responsibility, which seem to preclude a lawyer from holding 
himself out, even passively, as employable in another pro­
fessional capacity. 

Summarizing, it is the opinion of the Committee, 
while it might be possible for a person to maintain separate 
law offices and CPA offices, it would be extremely difficult 
to do so without funnelling business from one profession to 
the other. It is also the opinion of the Committee that a 
lawyer cannot in any way designate, except in law direc­
tories certified by the American Bar Association, that he 
is a specialist, or limits his practice, thus he could not 
indicate on his professional card, shingle, or in any 
other manner, except as heretofore mentioned, that he is an 
accountant or a CPA. 

Finally, it is the Committee's opinion that though 
there is no reason why a lawyer cannot use his knowledge 
of accounting in his legal practice, if he bills for legal 
services only, or is retained as a lawyer only, he may not 
be retained by a company or individual as their attorney 
and also as their accountant. 

DATED this 15th day of March, 1972. 

*This opinion has been abandoned. See, I.S.B. 
opinion No. 109 (November 30,1981). Cf., I.S.B. Opinion 
No. 103 (February 24, 1981). 
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