
FORMAL OPINION NO. 44 

The following questions have been submitted to the 
Committee on Professional Ethics: 

1. When an attorney is working for a law part­
nership as an employee on a salary and de­
cides to withdraw from that employment to 
become associated with another attorney in 
the practice of law, is it proper for the 
employed attorney, without the knowledge 
of any of the partners of the firm for 
which he has been working, to remove files 
upon which he has been working from the 
offices of the partnership and contact the 
clients for whom he has been working while 
employed by the partnership, advising these 
clients that he is disassociating himself 
from the partnership, is beginning a prac­
tice elsewhere, and would like to continue 
doing the legal work for these clients which 
had been commenced while he was employed by 
the partnership? 

2. Assuming that an attorney employed by a 
partnership has taken the steps set forth 
in the preceding question, and has obtained 
from the clients contacted permission to 
continue doing their legal work, what would 
be the proper disposition of fees collected 
by the employed attorney after leaving the 
employment of the firm for the handling of 
items of business which were commenced by 
the employed attorney during his employ­
ment by the firm? 

There appears to be a legal question involved, but it 
is not the function of this Committee to render opinions on 
such questions. 

The client or clients, are clients of the partnership, 
not of the employed attorney. The actions of the employed 
attorney appear to be a deliberate attempt to obtain the 
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clients for himself. It would seem apparent, therefore, that 
such actions on the part of the employed attorney would vio­
late Professional Ethics Canon 7 which prohibits, "efforts, 
direct or indirect, in any way to encroach upon the business 
of another lawyer," and Canon 27 which declares it, "unpro­
fessional to solicit professional employment by circulars, 
advertisements, through touters or by personal communica­
tion." 

Mr. Henry S. Drinker in his work, Legal Ethics, at 
page 191, in discussing lawyers' obligations in relation to 
other lawyers stated, "Nor may one employed by another lawyer 
who contemplates leaving to practice independently suggest 
to a client of his employer that it will be to the client's 
advantage to substitute him." "One employed by a law firm 
who leaves it to engage in independent practice may send 
announcements to his individual clients, but not to those 
of the firm whom he has served; he need not, however, refuse 
retainers from the latter provided he did not directly or 
indirectly, solicit employment by them." 

It is the opinion of the Committee that the first 
question must be answered in the negative. 

The second question possibly becomes moot in view of 
the answer to the first question. However, if the work has 
been completed by the attorney, the division of the fee 
should be negotiated by the parties, bearing in mind that 
the employed attorney's actions in taking the files and 
soliciting the employment was improper. It is the opinion 
of the Committee that the employed attorney should receive 
no greater part of the fee that an amount which would equal 
his payment for such work were he still in the employ of 
the firm. 

DATED December, 1964. 

*See, DR 2-102 (A) , DR 2-l03(A) and DR 2-107, Idaho 
Code of Professional Responsibility; I.S.B. Opinion No. 
108 (August 28, 1981). 
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