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FORf>1AL OPINION NO. 15 

DUTY OF Il\WYER AS PROSPECTIVE WITNESS 

The following question and comrent has been submitted to this 
Corrrnittee for its opinion: . 

"When two or nore lawyers are practicing as partners 
and where the partnership represents a client in a trial, 
is it improper for a partner or an associate employed by 
the partnership to testify other than on formal rratters 
if the partner or associate who testified does not there­
after question any witness or participate in any argurrent 
and the client's case as far as the trial is concerned, 
is handled by another member or associate of the partner­
ship?" 

"It seems that the question could arise in two l~ays: 
First, it could be apparent that the testinony of a part­
ner or an associate would be necessary or likely in the 
event of trial at the tine the action was comrenced: or, 
second, the necessity of testinony by such partner or 
associate would arise during t.1-Je course of a trial in 
which such partner or associate had been taking an active 
part. In the first situation the answer to the question 
posed above would detennine whether ernployrrent in the 
case should or should not be accepted. In the second 
situation the answer to the question would detennine 
whet.1-ler counsel outside of the partnership would need 
to be called into the case." 

Canon 19 is involved and provides that: 

"When a lawyer is a witness for his client, except 
as to rrerely formal rratters, such as the attestation 
or custody of an instrurre:nt and the like, he should 
leave the trial of the case to other counsel. Except 
when essential to the ends of justice, a lawyer should 
avoid testifying in court in behalf of his client." 

The words "other counsel" give rise to the questions presented 
here as well as related problems. 

Generally, it rray be said that a law firm is an entity, the 
partners or associates of which are in such close relationship that 
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if one member of the firm is barred fran accepting enployrrent, then 
all the members thereof are barred. Thus, if a lawyer lmows he is 
to be a witness for a client then he should refuse employrrent and 
neither he nor the members of his firm should conduct the trial. 

Exceptions to this generalization are where the lawyer is to 
testify as to nerely formal matters, or, in the rare case, where b'le 
lawyer acting as a witness has a long and detailed familiarity with 
the details of the matter in litigation, so that his withdrawal may 
necessarily deprive his client of knowledge and experia11.ce of irre­
placeable value. See ABA Opinion No. 220. 

If it develops during the course of a trial that a lawyer must 
appear as a witness he should withdraw as counsel and leave the con­
duct of the trial to outside counselor to a member of his firm, 
unless the latter is placed in a pcsition of conflict or of having 
to attack the lawyer-witness' testirrony. 

As was said in the above-cited Opinion No. 220: 

"Like many other problems arising in the course of 
professional employrrent, this involves questions of 
good taste as well as of et.'lics, its solution depending 
largely on the surrounding circumstances, in the light 
of which each case must be resolved, within t.':te limits 
above outlined, by the lawyer, with, of course, full 
disclosure to opposing counsel and to the tribunal." 

*This is an undated opinion. It was decided prior to the adoption 
of the Idaho Code of Professional Respcnsibility. DR 5-101 and DR 5-102 
of t.':te present Code governs the subject matter of this opinion. 
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