
FORMAL ETHICS OPINION 
No. 128 

The Ethics Committee has been requested to render an opinion 

on the following question: 

May a client contract with a person or 
entity, who is not a lawyer to both find and 
pay an expert witness to testify on behalf of 
the client, when the person or entity who 
finds the witness will be paid based upon a 
contingent fee? 

The expert witness will be paid, regardless of the outcome 

of the litigation by the person or entity, herein the "Finder", 

who provides the expert witness. However, the Finder will be 

paid by the client, based upon the outcome of the litigation by 

receiving a percentage of the monies recovered. 

Under the prior Disciplinary Rules, a very similar 

arrangement was, in the opinion of the Committee, unethical. 

Formal opinion No. 104. The basis for the Committee's decision 

was that the Disciplinary Rules said a lawyer could not "pay, 

offer to pay, or acquiesce in the payment of compensation to a 

witness contingent upon the content of his testimony or the 

outcome of the case." The Committee's opinion was contrary to 

two other states which found that such an arrangement was not, 

per se, unethical. Arizona Opinion 84-9 and California Opinion 

84-79. See also, Schackow v. Medical-Legal Consulting Service, 

Inc., 46 Md. App. 179, 416 A.2d 1303, 15 A.L.R.4th 1239, which 

held that these types of contracts were not void as against 

public policy. 
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The Disciplinary Rules have been supplanted by the Idaho 

Rules of Professional Conduct and although that does not 

necessarily mandate a change in the conclusion reached by Formal 

Opinion No. 104, a reexamination is warranted. The Idaho Rules 

of Professional Conduct provide that "A lawyer shall not: 

.(b) falsify evidence, counselor assist a witness to testify 

falsely or offer an inducement to a witness that is prohibited by 

law; . .. " IRPC 3.4. with this change in the rules, the 

Committee cannot rely on a stated prohibition against payment of 

a contingent fee to a witness, as was done in Formal Opinion No. 

104. Therefore, the Committee must first decide if the payment 

of a contingent fee to a witness is prohibited by law. If it is, 

then the Committee must decide if payment of a contingent fee to 

the Finder continues to be the "functional equivalent of payment 

of a contingent fee to a witness." Formal Opinion No. 104. 

Idaho has not been called on to decide whether payment of a 

contingent fee to a witness is unlawful. The only Idaho 

authority regarding payment of witnesses is found in IRCP 

54(d)(1) (C)8 wherein it states that witnesses, other than 

experts, are to be paid $20 a day and expert witnesses are to be 

paid a sum not to exceed $500 for all their court appearances. 

This rule, however, has generally been construed as setting the 

amount that can be awarded as costs, and not as governing the 

contracts between the witnesses and the party who has called the 

witness. Other states which have ruled on this issue have held 

that a contract for the payment of a witness, based on the 
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outcome of the case, is void on the grounds that it is contrary 

to public policy. See, Sherman v. Burton, 165 Mich. 293, 130 

N.W. 667, and Griffith v. Harris, 17 Wis.2d 255, 116 N.W.2d 133, 

cert. denied, 373 U.S. 972, 10 L.Ed.2d 425, 83 Sup. ct. 1530. 

Conversely, the Committee is not aware of any authority which has 

upheld the payment of a witness contingent upon the outcome of 

the case. Therefore, it is the opinion of the Committee that 

should this issue be raised in Idaho, there is a substantial 

possibility that Idaho would also hold that the payment of a 

contingent fee to a witness would be void as being against public 

policy. That public policy being that witnesses should be 

encouraged to testify fully and truthfully, rather than being 

given an incentive to skew, or even falsify, their testimony in 

an attempt to achieve an outcome which is more financially 

rewarding to the witness. 

Having decided that it is unlawful to pay a witness a 

contingent fee, the Committee must decide if it should continue 

to adhere to the conclusion of Formal Opinion No. 104 that 

payment of the Finder is equivalent to the payment of the 

witness. For the reasons set forth below, the Committee has 

decided to not so adhere. 

The gravamen of Opinion No. 104's proscription was twofold: 

that favorable testimony from the witness might result in a 

larger fee from the finder; and that the finder had an incentive 

to influence the testimony of the witness. The Committee views 

these concerns to have been warranted, but not dispositive. A 
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properly drafted Finders agreement should be able to counter 

such, and should provide the necessary insulation from improper 

financial inducement or financial incentive. In addition, the 

committee feels that a more important concern compels a 

rethinking of Opinion No. 104, that being a concern for providing 

for every litigant, regardless of financial resources, an avenue 

for obtaining reputable, independent and effective expert 

witnesses. 

Since the issuance of Formal Opinion No. 104, there has been 

no Idaho judicial determination upon the narrower question of 

whether payment of a contingent fee to a Finder is prohibited by 

law, and thus also violative of IRPC 3.4. Similarly, there has 

been no Idaho statutory enactment which addresses the issue. 

,. Further, it appears that Schackow v. Medical-Legal 

Consulting Service. Inc., 46 Md. App. 179, 416 A.2d 1303, 15 

A.L.R. 4th 1239 (1980), remains the single case to have thus far 

considered the issue. Schackow, as noted above, has held that 

the Finder arrangement reviewed therein does not violate the 

public policy of Maryland. Given that Arizona opinion 84-9 and 

California Opinion 84-79 continue as the current expressions of 

those states that similar Finder arrangements are not unethical, 

it would seem that the only definitive authority to date suggests 

that certain Finder arrangements are not prohibited by law. 

The Committee also perceives there to be a substantive 

distinction between an outright contingent fee to a witness and a 
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flat fee to a witness with a contingent fee to the Finder. In 

the latter scenario, the witness, who receives only a flat fee, 

is arguably as free from influence as he would be if the attorney 

had hired him directly, without the services of a Finder. The 

attorney has the same financial incentive to influence the 

testimony. The introduction of an intermediary, the Finder, does 

not intensify or lessen the basic incentive. Thus, where it is 

proper for an attorney to directly hire an expert, it is fiction 

to suggest that the presence of a Finder somehow, by itself, 

taints an otherwise standard facet in the assembly of a lawsuit. 

As recognized in the Schackow case, the witnesses provided 

by a Finder must be of independent mind, that is, not overly 

influenced by either the present employment or thoughts of future 

employment so as to be inclined to provide testimony which is 

more likely to result in a Finder receiving the contingent fee. 

The committee is of the opinion that the already established 

procedures for inquiring into the bias of a witness insure such. 

Moreover, the committee perceives no distinction between the 

possibility of a Finder presenting a portfolio of "professional" 

witnesses, and the possibility of an experienced attorney having 

groomed a stable of experts over the years who have proved their 

worth. While neither possibility is countenanced by the 

Committee, it seems counterproductive to condemn a Finder 

arrangement when the perils of abuse are as readily apparent in 

our more traditional scheme for procuring witnesses. Further, 

why should the legal system perpetrate a bias in favor of those 
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attorneys who have developed or inherited a list of expert 

witnesses? 

The Committee, therefore, is of the opinion that payment of 

a contingent fee to an expert witness finder is not generally 

violative of IRPC 3.4. However, because of the interplay of 

other rules of professional conduct, and the direction offered by 

the authority presently available, the committee is also of the 

opinion that a Finder arrangement must, at the very least, comply 

with the following conditions: 

1. Neither the Finder nor the witness may engage in the 

unauthorized practice of law; 

2. The attorney may not share legal fees with the Finder; 

3. The contingent fee cannot be payable for the testimony 

of the witness; 

4. No witness provided may hold an ownership interest or 

any other direct or indirect economic interest in the Finder, 

other than as regards a witness fee, which fee must be non­

contingent upon testimony given or the outcome of a case. 

5. The attorney must retain full control of the litigation 

at all times. 

DATED this 

BLB/cr/ethics.opi 
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