
Formal Opinion 1I126 

The Committee has been asked to interpret IRPC 7 .2(d), which states, in 
part: 

Rule 7.2 Advertising 

* * * 

d) Any communication made pursuant to this rule shall 
include the name of at least one lawyer responsible 
for its content. 

Specifically, the Committee is asked the following questions: 

a) If a lawyer practices under a trade name, such as "South Side Law 
Firm" is that trade name considered the "name of at least one 
lawyer" for the purpose of this rule? 

b) Assuming a lawyer practices under a firm name that contains the 
lawyer's last name only--i. e. "Doe Law Offices," is "Doe" sufficient 
for the purpose of this rule? 

c) If a law firm maintains branch offices, may the "name" be the name 
of a lawyer who does not practice in the branch office that is being 
advertised? 

IRPC 7.2(d) is identical to the American Bar Association's Rule 7.2(d), from 
the Model Rules of Professional Conduct. The Committee could envision at 
least two reasons that 7.2(d) was enacted: to inform the public of the 
identity of the specific lawyer with whom it is dealing, and/or to allow the 
relevant bar disciplinary agency to assign responsibility for advertisements 
that violate prescribed rules. 

The distinction is important, because the bar disciplinary agency would 
presumably have a better capacity to determine the responsible party in the 
event a question arose. 

The legislative history of the ABA Model 
Legislative History of the Model Rules of 
Development in the ABA House of Delegates," 
for Professional Responsibility, in 1987. 

Rules is contained in "The 
Professional Conduct: Their 
published by the ABA Center 

Page 179 of the above-cited book reveals that paragraph (d) was added as an 
amendment to Rule 7.2 during the February 1983 ABA Midyear Meeting: 

"The purpose of the addition, requiring that any 
advertising include the name of at least one lawyer 
responsible for its content, was to ensure that the public 
would know who was accountable for the content of the 
advertising. " 



There are no reported cases fllrth",r construing section 7.2(d). 

In light of the purpose of the Rule, the Committee answers the questions as 
follows: 

a) Including only a trade name would not satisfy the requirement of the 
rule. The public would not be sufficiently informed about the 
identity of the lawyer, and the plain meaning of the rule requires 
the use of a name. 

b) This is a closer question. It can be argued that "Doe Law Office" 
identifies "Doe" as the responsible lawyer, and that the requirements 
of 7.2(d) would be met. In the Committee's judgment, however, the 
lawyer's full professional name is required to provide the public with 
sufficient information. One significant reason for this holding is 
that the public not be confused among the various "Does" practicing 
in the locale. While it is true that several "John Does" may be 
practicing in the same area, there would be a sufficient narrowing to 
provide meaningful identification. Further, there is no practical way 
to distinguish between various "John Does." 

It is important to elaborate on the term "full professional name." 
Many lawyers refer to themselves professionally by their initials and 
last name, i.e. "J.W. Doe." However the lawyer is identified in 
professional dealings, in pleadings, on correspondence, would be 
his/her "full professional name," and such identification would be 
appropriate for the purpose of this rule. 

Finally, it is important to define the scope of "advertising." Public 
communication for the purpose of promoting the lawyer's practice is 
considered advertising. Thus, a lawyer's letterhead, firm name or 
office building sign would not ordinarily be considered advertising, 
unless it was additionally being used for that purpose. 
Consequently, this opinion would not inhibit a firm's ability to refer 
to itself as "Doe, Roe and Hoe." It would simply mean that if "Doe, 
Roe and Hoe" were to advertise that they would need someplace in 
the advertisement to include the name of at least one lawyer 
responsible for the advertisement's content. 

c) Yes. As long as the responsible lawyer is an active practicing 
member of the Idaho State Bar, and a member of the firm. 
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