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FORMAL OPINION NO. 75* 

The op~n~on of the Professional Ethics committee 
has been requested concerning the propriety of the dis­
closure of a contract to will after the death of both of 
the parties to the contract. 

An attorney represented both husband and wife many 
years ago and drew a contract for the couple wherein the 
husband promised to execute a will in favor of the wife if 
the wife, in turn, would devise certain properties to a 
charitable organization upon her death. Both parties to 
this agreement have died and the attorney has learned 
that the wife, recently deceased, did not fulfill the 
agreement. The attorney is thus faced with the question 
of whether the disclosure of the terms of the agreement 
to the charitable institution or to some other responsible 
person would be a violation of the Code of Professional 
Responsibility. 

Canon IV of the Code of Professional Responsibility 
dictates that a lawyer should preserve the confidences and 
secrets of a client. 

DR 4-101 goes on to define "confidence" as "in­
formation protected by the attorney-client privilege 
under applicable law." 

Section 9-203(2), Idaho Code, states that: 

"An attorney cannot, without the consent 
of his client, be examined as to any com­
munication made by the client to him, or 
his advice given thereon in the course 
of professional employment. The word 
client used herein shall be deemed to 
include a person, a corporation or an 
association." (Emphasis ours.) 

While the specific point does not appear to have 
been construed in Idaho, we note that it is stated in 
97 C.J.S. Witnesses, § 288: 

"Confidential communications made by a 
client to his attorney with respect to 
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the preparation and execution of a will 
are privileged and cannot be disclosed 
during the lifetime of the client, but 
the attorney-client privilege does not 
survive the client's death, with respect 
to such communications, in litigation 
between a testator's heirs, legatees, 
devisees, or other parties who all claim 
under him." 

It is also stated at 97 C.J.S., § 292, that: 

"It is generally considered that the rule 
of privilege does not apply in litigation, 
after the client's death, between parties, 
all of whom claim under the client. .. " 

See also, In re Goan's Estate, 83 Idaho 568; In 
re Marek, 94 Idaho-r5;-and 66 A.L.R.2d 1302 and cases 
cited therein. 

Presumptively, then, there has been a breach of 
contract to will and, presumptively, the party wronged 
by the breach is a third-party beneficiary, i.e, a 
religious society. Under these circumstances, the 
committee does not feel that it would be a violation 
of DR 4-101 for the attorney to present his information 
to the Court probating the will of his former client 
and, upon order of the court, divulge the information 
within his disposal to the religious society and to the 
executor of the estate of the wife. 

Even to state that the privilege attaching to 
communication with the client descends to the client's 
heirs simply begs the question as to who the legal heirs 
of the client are under these circumstances. This is 
not for the lawyer to decide, but for the Court, and 
accordingly, the court could be apprised of the informa­
tion at the attorney's disposal without any violation 
of the Code of Professional Responsibility. 

DATED this 8th day of May, 1974. 

*There are two related bodies of law which give 
effect to the principle of confidentiality: the attorney­
client privilege in the law of evidence and the rule of 
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confidentiality established in the law of professional 
ethics. This opinion analyzes the problem primarily by 
reference to the attorney-client privilege incorporated 
within the law of evidence. Reference should also be 
had to the independent, and perhaps broader, rule of con­
fidentiality established in the law of professional ethics. 
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