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FORMAL OPINION NO. 88* 

The Professional Ethics Committee has been asked 
to comment on certain ethical situations arising under 
DR 2-102(E) of the Code of Professional Responsibility. 
Specifically, the Committee has been asked to respond 
to the following questions: 

1. Is it permissible for an attorney to 
have a separate telephone as a Certified 
Public Accountant? 

2. Is it permissible for an attorney to have 
a separate bank account and letterhead 
which also lists him as a Certified Public 
Accountant? 

3. Is it permissible for an attorney to have 
his Certified Public Accountant certifi­
cate hanging on his office wall? 

4. Is it permissible for an attorney to sign 
audits or other documents which identify 
him only as a Certified Public Accountant? 

DR 2-102(E) provides: 

"A lawyer who is engaged both in the practice 
of law and another profession or business 
shall not so indicate on his letterhead, 
office sign, or professional card, nor shall 
he identify himself as a lawyer in any pub­
lication in connection with his other pro­
fession or business." 

The history of the question of dual professional 
status is long and torturous as reflected in the opinions 
of the American Bar Association and various state bar 
associations. Under the Canons of Ethics, various rules 
were devised which, at times, conflicted in part and 
vacillated between total prohibition of dual professional­
ism and approbation. In Idaho, this was the subject of 
a lengthy opinion drafted in 1959. I.S.B. Opinion No. 11. 
At that time, the Idaho Ethics Committee stated in part 
as follows: 
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"I. An attorney who is also qualified as a 
Certified Public Accountant may carry 
the designation "Certified Public Account­
ant" on his office door, his professional 
card, and on his letterhead; and may 
practice both professions from the same 
office, providing that he adheres to the 
professional standards applicable to 
attorneys at law with respect to adver­
tising and solicitation. 

"2. An attorney who is qualified as a certi­
fied public accountant may properly repre­
sent a client in a dual capacity, using 
his knowledge and skill in both professions 
for the benefit of his client, but may 
charge for his services so rendered as 
an attorney only. 

"3. An attorney who is qualified as a specialist, 
by special training, desiring to limit his 
practice to such specialty, may properly 
cause his name to be listed in a directory 
available to the public, such as in the 
yellow pages of a telephone directory in­
dicating that his practice is limited to 
a specialty, providing that such a listing 
is not used as a feeder to a law practice, 
and providing that he adheres to profes­
sional standards applicable to attorneys 
with respect to advertising and solicita­
tion. " 

A dissent to the third paragraph of this opinion was noted 
by Calvin Dworshak. 

In recent years the American Bar Association has 
published its Formal Opinion No. 328 which addresses it­
self to the dual professionalism of an attorney/certified 
public accountant in light of DR 2-102(E), Code of Pro­
fessional Responsibility. There, the ABA was of the opin­
ion that a lawyer can simultaneously hold himself out as 
a lawyer and as an accountant; that a lawyer could have 
separate letterheads for his accounting and legal pro­
fessions and that the lawyer could practice two profes­
sions such as law and public accounting from one office. 
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The ABA Standing Committee on Ethics and Profes­
sional Responsibility noted that DR 2-l02(E) inferentially 
recognizes the right of a lawyer to engage simultaneously 
in another business or profession and that a lawyer is not 
necessarily subject to discipline or sanctions for prac­
ticing law and accounting concurrently. The Committee 
also noted that while it would be improper to have one 
letterhead indicating that a person is both a lawyer and 
a C.P.A., separate letterheads would not be a violation 
of DR 2-102 (E) • 

The Committee went on to note that there were 
no ethical problems identified with the operation of an 
unrelated occupation from the same location as a lawyer's 
law office so long as the lawyer complies with DR 2-l02(E). 
However, if the second profession or occupation is law­
related, it becomes difficult to delineate whether the 
lawyer's work for another person is performed as a part 
of the practice of law or as a part of his other occupa­
tion or profession. 

Where the two professions blur and become, in fact, 
indistinguishable and where the second occupation is law­
related, then the lawyer is deemed to be in the practice 
of law while conducting that operation. Therefore, he 
would be subject to the standards of the Idaho State 
Bar while conducting that second occupation from his 
law offices. With that qualification, however, the 
lawyer may carryon a law-related occupation such as 
that of a C.P.A. from the same office. 

However, as the ABA Committee points out the 
area is frought with difficulties and qualifications. 
For example, the lawyer may have a duty under DR 4-101 
to preserve confidences and secrets, or information, 
acquired in carrying on the second occupation even 
though others engaged in that occupation do not have a 
similar duty. By the same token, the lawyer may owe a 
duty as a fiduciary, in the practice of his second pro­
fession, even though the relationship of others in that 
occupation to their clients and customers is not that 
of a fiduciary. See, e.g., DR 5-101, DR 5-104, and 
DR 5-105. -

The carrying on of a second occupation or pro­
fession from the attorney's law offices, therefore, 
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must be under the Code of Professional Responsibility, 
not only with regard to DR 2-102(E) but also with re­
gard to the entire Code. The dual professional must, 
therefore, act cautiously and be alert to the realistic 
dangers of attempting to practice the other profession 
in a manner which will not violate the Code of Profes­
sional Responsibility. 

The answers to the four questions posed above, 
then, are in the affirmative and the described conduct 
would not seem to be a violation of DR 2-102(E), subject 
to the qualifications noted above. 

DATED July, 1975. 

*DR 2-102(E) as quoted in this opinion has been 
deleted from the Code. The current applicable provision 
is DR 2-102. See, I.S.B. Opinion 109 (November 30, 1981) 
which overrules this opinion to the extent of any incon­
sistency. Cf., Opinion 103 (February 24, 1981). Note 
that Idaho does not recognize specialization at this time. 
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